OBHLIADKA BEZ PREDÁVAJÚCEHO

OBHLIADKA BEZ PREDÁVAJÚCEHO

Možno Vás toto tvrdenie prekvapilo a pýtate sa, prečo je lepšie, ak počas obhliadky nie je prítomný aj predávajúci. Mnohí teraz som mnou nebudete súhlasiť, ale verím, že po prečítaní článku zmeníte názor.

Veľa predávajúcich sa pri predaji svojej nehnuteľnosti pozerajú na všetko iba zo svojho uhla pohľadu a neuvedomujú si predstavu a názor kupujúceho.

 

POĎTE SA TERAZ SO MNOU VŽIŤ DO KOŽE KUPUJÚCEHO

Vyberiete sa na obhliadku úplne neznámej nehnuteľnosti, kde Vás privíta majiteľ s maklérom. Prechádzate si spolu jednotlivé časti nehnuteľnosti, obidvaja komentujú nehnuteľnosť, každý z nich Vám podáva informácie, aké im napadnú a častokrát nesúvisle. Predávajúci sleduje každý jeden Váš krok, vyzdvihuje veci, ktoré sa jemu páčia, lebo to sám vytvoril pripadne navrhol on sám. Vám sa to nepáči, ale ste ticho veď predsa nechcete uraziť predávajúceho. Počas obhliadky sa Vám nepozdáva pár veci (napr. nezaložené lišty, krikľavé a tmavé farby stien, prípadne veľa zbytočných slov). Vy ako kupujúci sa potrebujete aj na chvíľu zastaviť, porozmýšľať, predstaviť si ako tu bývate a ako by ste si ju zariadili.

A ako perlička na záver, pri otázke kupujúcich: „Akých máte susedov?“ Vám predávajúci porozpráva akých má zlých susedov a čo všetko zlé mu vyviedli. Maklér v takejto chvíli nemá možnosť reagovať a vysvetliť, že situácia môže byť úplne iná.

Po skončení obhliadky idete domov a zvažujete pre a proti. Ak sa jedná o predaj nehnuteľnosti po kompletnej rekonštrukcií, kupujúci očakáva, že nehnuteľnosť bude pripravená na okamžité nasťahovanie a preto ak, nie sú všade založené lišty, steny sú krikľavej farby, čo zmenšuje opticky priestor a majiteľ sám spomenul, že má zlých susedov, tak sa automatický rozhodnete, že táto nehnuteľnosť nie je pre Vás. Veď kto by chcel kupovať nehnuteľnosť za sumu nehnuteľnosti v kompletnej rekonštrukcií a pritom ešte by tam musel niečo robiť a k tomu mať zlých susedov.

 

STAČILO BY MÁLO A NA TO VŠETKO BY STE SA POZERALI ÚPLNE INAK 

Všetci sme od samotnej podstaty nároční vtedy, keď ideme za niečo zaplatiť a tu je potrebné si uvedomiť, že ide o desiatky až stovky tisíc EUR,-

Nezaložené lišty – nepredstavujú veľkú prekážku, ktorá by nebola riešiteľná, keďže ide o 50-100 EUR,- už aj s prácou v porovnaní k celkovej výške ceny nehnuteľnosti a však, lišty možno má aj predávajúci v pivnici, len ich nestihol založiť

Krikľavé a tmavé farby stien – nakoľko každý z nás ma iný v kus, farba by Vás nemala odrádzať od kúpy, pretože väčšina kupujúcich si aj tak nanovo vymaľuje nehnuteľnosť kvôli hygiene. Je to otázka opäť 200 - 500 EUR,

Zlí susedia – musím povedať, že táto informácia je pre kupujúceho zrejme najpodstatnejšia a pri tom to tak vôbec nemusí byť. Je podľa Vás možné, že predávajúci si len nesadol so susedmi alebo sa pohádali na nejakej hlúposti? Vo väčšine prípadov je to tak, a vy ako nový sused si môžete perfektne sadnúť so susedmi a mať s nimi dobrý, kamarátsky vzťah.

 

POĎME SA POZRIEŤ NA TO AKO BY VYZERALA OBHLIADKA BEZ PREDÁVAJÚCEHO

Kupujúci by získavali od makléra súvisle a „neskákajúce“ informácie. Počas obhliadky sa môže kupujúci cítiť uvoľnene. Pri otázke makléra, čo sa Vám na nehnuteľnosti páči alebo nepáči by uviedli presne tie veci, ktoré sa im prehrávajú v hlave bez toho, aby sa cítil pod tlakom alebo urazili predávajúceho.

Na tieto otázky by maklér mohol reagovať takto:

Nezaložené lišty – som rád, že ste to spomenuli, už som sa o tom rozprával s majiteľom a hovoril, že ich v priebehu budúceho týždňa dokúpi a namontuje.

Krikľavé a tmavé farby stien – máte pravdu, majitelia zvolili tieto farby, veď každý z nás ma iný vkus, ako ste si všimli zmenšuje opticky celý priestor, určite by som Vám odporúčal nehnuteľnosť si z hygienického hľadiska vymaľovať a použiť svetlejšie farby, ktoré Vám zväčšia a zosvetlia celý priestor.

Zlí susedia – na otázku, akí sú tu susedia? Vám žiaden profesionálny maklér neodpovie, že zlí alebo niečo podobné. Susedia sa stále menia, terajší susedia môžu o pár dní predať nehnuteľnosť a nasťahuje sa niekto iný. Netreba zabúdať, že vy ste nový sused a je len na Vás aké si vytvoríte vzťahy so susedmi.

 

SAMOZREJME JE NA KONCI DOBRE SPOMENÚŤ EŠTE JEDNU ZÁSADNÚ VEC

Pokiaľ ide o makléra, ktorý nepozná nehnuteľnosť, nikdy v živote na nej nebol a má viesť obhliadku, tak s Vami súhlasím, v takom prípade je lepšie ak sa obhliadky zúčastní predávajúci. Ale pokiaľ obhliadku, vedie skúsený maklér, ktorý má podrobné informácie a nehnuteľnosť pozná je lepšie ak sa obhliadky predávajúci nezúčastní.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

7 najčastejších chýb pri predaji nehnuteľnosti

spracovaním osobných údajov