Nízke úrokové sadzby sú minulosťou. Budú hypotéky novým luxusom?

Nízke úrokové sadzby sú minulosťou. Budú hypotéky novým luxusom?

Dlhé roky si Slováci mohli užívať nízke úrokové sadzby hypotekárnych úverov, no v súčasnosti je trendom rast úrokov. Ceny hypoték rastú a úrokové sadzby sa rozhodla zvýšiť už aj Európska centrálna banka, čo nie je dobrou správou. Hypotéky tak pravdepodobne zdražejú ešte viac a stanú sa luxusom, ktorý si už nebude môcť dovoliť každý, ako tomu bolo doposiaľ.

Výška ceny hypoték rastie najmä kvôli rastúcej inflácii, ktorá už dosiahla dvojciferné číslo a pravdepodobne bude rásť aj v budúcom roku. Inflácia rastie najmä kvôli situácii na Ukrajine a taktiež kvôli oživovaniu ekonomiky po pandémii, čoho dôsledkom je aj zvyšovanie cien koncových produktov, ako napríklad stavebný materiál.

Zvyšovanie úrokových sadzieb kvôli príliš vysokému dopytu po stavebnom materiáli či službách a ich nedostatku zapríčiňuje teda aj rast cien úverov. Vlastné bývanie sa tak pre mnohých stane nedostupným alebo len veľmi ťažko dostupným.

V súčasnosti je rastúci trend úrokov veľmi rýchly a zmeny prichádzajú takmer na mesačnej báze. Ak plánujete stavať, rekonštruovať či kupovať nehnuteľnosť, mali by ste sa s úverom poponáhľať. Čím dlhšie budete čakať, tým je menšia šanca na vlastné bývanie. Od roku 2021 totiž narástli úrokové sadzby o viac než 100%. Preto je v súčasnosti výhodnejšie, ak si dáte fix na čo najdlhšie obdobie, ideálne minimálne na 5 rokov. Dĺžka doby fixácie je podmienená výškou dlžnej sumy, dĺžkou
splatnosti a v neposlednom rade aj vašimi plánmi s nehnuteľnosťou.

Ak sa vaše mesačné splátky hypotéky výrazne navýšili, je možné to riešiť refinancovaním hypotéky v inej banke alebo predĺžením doby fixácie v súčasnej banke. O všetkých možnostiach je však potrebné diskutovať s vašim finančným poradcom, ktorý má o aktuálnej situácii na trhu prehľad a bude vám vedieť poradiť najlepšie riešenie.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

7 najčastejších chýb pri predaji nehnuteľnosti

spracovaním osobných údajov