Máte povinnosť oplotiť svoj pozemok?

Máte povinnosť oplotiť svoj pozemok?

Pokiaľ ste vlastníkom pozemku a máte na ňom stavbu, je prirodzené, že uvažujete nad oplotením. Historicky zakorenené oplotenie nám dáva pocit bezpečia, v minulosti dokonca bolo zákonom dané povinné oplotenie po pravej strane pri pohľade z ulice, no ste povinní plot naozaj postaviť? Oplotenie nie je povinnosť vyplývajúca zo zákona, no napriek tomu existuje niekoľko prípadov, kedy musí byť pozemok oplotený.

Povinnosť mať postavený plot okolo pozemku nastáva v prípade, že je pozemok zastavaný stavbou, ktorá môže nepriaznivo pôsobiť na životné prostredie, je potrebné ju chrániť pred okolitými vplyvmi či vstupom neoprávnenej osoby alebo je potrebné zamedziť voľný pohyb zvierat.

Keďže v našej legislatíve nie je ustanovené, že stavby sú súčasťou pozemku, na ktorom sa nachádzajú, rovnako je to aj s plotom. Pokiaľ postavíte plot, ste jeho vlastníkom, pričom nemusíte byť súčasne aj vlastníkom pozemku, na ktorom plot stojí. Vlastníkom stavby, teda oplotenia, je osoba, ktorá plot postavila. Tejto osobe tak pripadajú aj povinnosti starať sa o oplotenie a udržiavať ho v dobrom stave. Vo výnimočných prípadoch, ako sú napríklad záhradkárske oblasti, môže byť vlastníkom oplotenia viacero osôb. Plot je považovaný za drobnú stavbu a teda jeho stavanie stačí ohlásiť stavebnému úradu a teda obci.

Hoci neexistuje zákon, ktorý by explicitne vyžadoval oplotenie pozemku, na ktorom je postavená stavba, je tu jeden háčik. Existuje garancia nároku na uloženie povinnosti oplotiť pozemok, kedy je možné sa tohto dožadovať na súde na základe žaloby. Tu je potrebné špecifikovať oplotenie, pričom súd skúma občianskoprávne nároky, obec zas stavebnoprávne.

Rozhodnutím súdu tak môže majiteľovi pozemku vzniknúť povinnosť postaviť oplotenie, pričom je potrebné splniť niekoľko podmienok. Súd musí preskúmať objektívne hľadiská, ako napríklad problémy, ktoré neumožňujú postaviť plot žiadateľovi, respektíve žalobcovi. Tiež sa skúma zdroj rušenia či zákon o ochrane prírody a krajiny, ktorý môže zamedziť stavbe. Pokiaľ teda rozhodne o stavbe, oplotenie nemôže brániť vlastníkom prístup k pozemkom a stavbám, ani ich využívaniu. Súd je povinný si vyžiadať stanovisko od obce, ktoré posúdi stavebnoprávne hľadisko a umožní tak výstavbu plotu. Keďže naň však nie je viazané rozhodnutie, súd môže na odporúčanie pri zápornom stanovisku len zvážiť uloženie povinnosti stavby oplotenia. Ak teda bude žalovanému uložená povinnosť postaviť oplotenie, súd nerozhoduje o type plotu a ten nakoniec musí posúdiť znalec. Súd však vo výnimočných prípadoch môže uložiť povinnosť stavby oplotenia vtedy, ak ide o vážne ohrozenie zo strany suseda, napríklad útok psa či iného zvieraťa, poškodzovanie pozemkov hospodárskymi zvieratami a podobne.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

7 najčastejších chýb pri predaji nehnuteľnosti

spracovaním osobných údajov